Bokhandlaren på Söder

– den underfundiga- affären

 

Det är en speciell dag- på flera sätt. En för mig betydelsefull persons födelsedag, ett 2:a besök i en affär jag längtat tillbaka till samt en ohygglig upplevelse på resan mellan Rikets två största städer.

Hon dog för ungefär 11 år sedan. Alla minnen och upplevelser med henne- de känns så långt bort, men ändå inte. Sådant kan vara svårt att förklara på ett sätt som andra förstår- jag har det inom mig- och det månne räcker. Andra- de som kände henne- de har nog sina egna upplevelser och minnen om denne kvinna. Det får räcka.

Bokhandlaren på Söder är en underfundig affär. Första gång jag steg in i den- så tänkte jag; vilken röra- men ändå otroligt spännande. Ett kaotiskt system där det troligtvis enbart är innehavarinnan som har den fulla och hela översikt. Böcker och tidningar- i hyllor, i kartonger, på bord och även travar på några stolar vid fönstret. Ett sant ordningsamt kaos.

En bokaffär med ett par klassiska trästegar är dock ingen vanlig syn om man jämför med kedjorna där böcker exponeras på samma sätt som dyrbara guldsmycken kompletterad med klyschiga affischer med någon författares nylle gott i fokus.

Nej- Bokaffären på Söder är något alldeles nischat inom denne bransch. En affär där man troligtvis kan hitta ett och annat guldfynd. Om man letar ordentligt, vill säga. Och det tar sin lilla stund- hyllorna sträcker sig nämligen ändå upp till taket. Men som sagt- det finns trästegar inom räckhåll- så det eventuella problemet att nå upp till översta hylla är då eliminerat.

Olyckan på vägen mellan Svea Rikes två största städer var för undertecknade- en upplevelse utom det vardagliga. Ett tutande, efterföljt av ett äckligt skramlande under vagnen innan nödinbromsningen abrupt stoppade resans vidare framfart. Jag vet inget nu och jag kommer troligtvis inte få veta. Det räcker månne med det- det räcker månne med tankarna kring upplevelsen- det räcker troligtvis med spekulationerna. Om jag glömmer det hela- det är dock troligtvis utom all sannolikhet.

Dagens bild är från Bokaffären på Söder. Om det blir ett 3:e besök till denne kuriositet- det återstår att se. En liten anteckningsbok fick jag med mig, vilket innehavarinnan hade satt sin prägel på i form av en liten pappersbild med figurer jag associerar med streckmänniskor- i guld och svart. Riktigt läckert.

/ Egil Aasgaard